Přihlásit

Oslavy svátku vína a každoroční vinobraní začínají už tento víkend!

Vinobraní je tradiční slavnost spojená se sklizní hroznů, která se koná v mnoha vinařských regionech. Tyto oslavy mají dlouhou historii a jsou pro vinaře významným obdobím, protože symbolizují ukončení celoroční práce na vinici a začátek výroby nového vína. V Česku jsou vinobraní oblíbená zejména na jižní Moravě, kde vinařství hraje důležitou roli.

BZENECKÉ VINOBRANÍ

Dvoudenní oslava vína v Bzenci proběhne od pátku 20. do soboty 21. září, a kromě prohlídek vinných sklepů a degustací vín si užijete také slavnostní průvod v krojích, řemeslný jarmark, koncerty a přehlídku folklorních souborů, které budou bavit diváky zpěvem a tancem. 

MĚLNICKÉ VINOBRANÍ

V historickém Mělníku nad soutokem Labe a Vltavy se budou od pátku 20. do neděle 22. září konat třídenní slavnosti, které nabídnou dobová i současná hudební vystoupení, pouliční divadla, šermířské souboje i aktivity a akce pro děti. 

LITOMĚŘICKÉ VINOBRANÍ

Oslavy vína a burčáku s bohatým historickým a kulturním programem proběhnou v sobotu 21. září v centru královského města Litoměřice. Zábavný program, hudební i divadelní vystoupení budou probíhat na několika scénách, těšit se můžete na ochutnávky vína a burčáku, stánky s řemeslnými výrobky i regionálními gastronomickými specialitami.

KARLŠTEJNSKÉ VINOBRANÍ

Historické slavnosti vína pod dohledem císaře a českého krále Karla IV. a jeho dvora proběhnou na hradě Karlštejn ve velkolepém stylu v sobotu 28. a neděli 29. září. Ponoříte se do dob středověku, ochutnáte špičková vína i řadu kulinářských specialit a užijete si rytířské turnaje i vystoupení trubačů a hudebníků.

Další články z našeho blogu

Mezinárodní den mateřského jazyka

21. února si připomínáme mezinárodní den mateřského jazyka. Tento svátek vyhlásilo v roce 1999 UNESCO na oslavu zhruba 6 000 jazyků, jimiž se ve světě mluví.

Mezinárodní den vzdělání

Na 24. ledna 2024 připadá Mezinárodní den vzdělání. A ačkoliv se jedná o svátek, který nemá zatím dlouhou tradici, slavíme ho od roku 2019, jeho význam je nedocenitelný…