Přihlásit

Historie golfu

Na otázku, kdo vymyslel golf, se pravdivou a přesnou odpověď asi nedozvíme. O původu golfové hry se pře hned několik národů a zároveň existuje mnoho teorií o počátcích této hry. Jediné, co víme je, že už ve středověku existovalo v Evropě několik her s holí a míčkem. Někteří historici se domnívají, že jednou z her byla palle-maille. Ta se hrávala ve francouzských a italských ulicích. Při této hře se používala hůl s paličkou. Cílem bylo trefit cíl, který byl buď na zemi, nebo zavěšený pomocí hole s paličkou a dřevěné koule.

Další hrou, jejíž původ jez dob Římské říše, je hra s názvem paganica. Tato hra je hraná s ohnutou holí a koženým míčem naplněným peřím. Souvislost, kterou má s golfem je ta, že v golfových počátcích se právě hrálo se stejným míčkem – tedy naplněným peřím, pouze s jiným průměrem. Tím, že se Římská říše rozpínala, docházelo k rozšiřování hry paganica po celé Evropě.

Snad nejpravděpodobnějším předchůdcem golfu byla hra jeu da mail. Ta byla
v 16. století přivezena z Francie do Skotska. V záznamech je, že skotská královna Mary se této hře věnovala. Máme ale také záznam o tom, že se věnovala hře pell mell, a tak mohly být obě hry zaměněny.

Všechny tyto hry s koulí a holí či paličkou a míčkem postrádají jednu věc či prvek, který je známý i v dnešní podobě golfu, a tou je jamka. Všechny výše uvedené hry používaly cíle v přírodě například stromy nebo sloupky či mety. Golf se liší tím, že jeho cíl je dostat golfový míček do o něco větší jamky, přes různé překážky. Výsledkem je, že historie golfu se omezuje pouze jedině na skotské záznamy o této hře. Golf byl v této zemi národní zábavou.“

Velká historická událost přišla v roce 1457. V tomto roce byl vydán zákaz hraní golfu, kopané a dalších neužitečných sportů.“ Tento zákaz je výnosem skotského parlamentu, což je první doložená písemná známka o dnešní hře“. Zákaz byl vydán z důvodu toho, že golf odváděl lid od výcviku lukostřelby. Ovládání lukostřelby bylo důležité proto, aby udrželi Angličany mimo Skotsko.

Změna přišla v 16. století, kdy už sám král utrácel za hru golf peníze, a tak byly městské hry povoleny. Vyvíjela se i pravidla a byly zakládány golfové kluby.“ Nestarším z nich byl Honourable Company of Edinburgh Golfers se sídlem v Muirfieldu, založen v roce 1744.  V roce 1858 bylo „Society of St. Andrews Golfers“ rozhodnuto, že jedno kolo golfové hry bude tvořit osmnáct jamek, a tak to i zůstalo. Hra se rychle rozšířila po celém světě. A v 19. století se začala hrát profesionálně. Po smrti Allana Robertsona, jednoho z nejlepších golfistů světa své doby, muselo být uspořádáno nové národní mistrovství v Prestwicku roku 1860, aby se zvolil nový národní mistr. O d té doby se golfový kalendář stával pro profesionální golfisty rok od roku nabitějším. Poté se počet golfových klubů rozšířil z hrstky na několik set. Další velký rozmach golf zažil po první světové válce, kdy se stal inspirací famózní Bobby Jones, a po druhé světové válce Ben Hogan. Nastala moderní golfová doba, která změnila golf v miliardový průmysl.

Další články z našeho blogu

Mezinárodní den mateřského jazyka

21. února si připomínáme mezinárodní den mateřského jazyka. Tento svátek vyhlásilo v roce 1999 UNESCO na oslavu zhruba 6 000 jazyků, jimiž se ve světě mluví.

Mezinárodní den vzdělání

Na 24. ledna 2024 připadá Mezinárodní den vzdělání. A ačkoliv se jedná o svátek, který nemá zatím dlouhou tradici, slavíme ho od roku 2019, jeho význam je nedocenitelný…