Přihlásit

Co má správně obsahovat evakuační zavazadlo?

Evakuační zavazadlo by mělo v ideálním případě obsahovat vše, co je nezbytné pro přežití při přechodném opuštění domova. Je dobré si uvědomit, že v mnohých situacích je to zároveň to jediné, co vám z domácnosti zůstane.

Co se rozumí pod pojmem evakuace?

Evakuace je obecně soubor takových opatření, která vedou k rychlému a bezpečnému přesunu osob, zvířat a důležitých věcí z ohroženého objektu do bezpečné oblasti. K evakuaci dochází často při povodních, požárech či jiných katastrofách a haváriích.

Někdy je evakuace dočasná – vyhlašuje se v případě ohrožení dané oblasti např. vysokou vodou, ohněm v blízkém okolí, atd. V těchto případech je pravděpodobné, že se lidé do svého obydlí za pár dní vrátí a vše bude v relativním pořádku.

Někdy však musí k evakuaci dojít z akutnějších důvodů, jako je např. rozsáhlý požár objektu, hroucení objektu,atd. Zde se naopak dá předpokládat, že se domů člověk jen tak nevrátí, nebo až po velmi rozsáhlé rekonstrukci.

Jak balit evakuační zavazadlo?

Samozřejmě ne při každé evakuaci je možné zabalit tolik věcí, kolik by člověk chtěl. Někdy to jde totiž velmi rychle. Pokud ale máte to „štěstí v neštěstí“, že o evakuaci víte alespoň pár desítek minut předem, dejte si na zabalení co nejvíce záležet.

Obecně se však doporučuje, aby člověk měl věci, které by při evakuaci chtěl balit, snadno a rychle dostupné. Dokonce ve zcela ideálním případě by evakuační zavazadlo měl mít každý přichystané (alespoň částečně) doma trvale (ne vždy je na balení čas).

Pro evakuační zavazadla platí následující zásady:

  • Každá osoba domácnosti by měla mít vlastní zavazadlo
  • Dospělí zavazadlo do 25 kg, děti do 10 kg
  • Ideální jsou zavazadla, se kterými se dobře manipuluje (kufr na kolečkách, krosna, …)
  • Zavazadlo by mělo být opatřeno vaším jménem a adresou
  • Co nejlépe využijte celý prostor zavazadla (nacpat věci i do bot, atd.)

Dobrou zprávou je ale to, že i pokud dorazíte do evakuačního střediska bez zavazadla, vyloženě strádat nebudete. Postaráno o vás bude. Vždy je ale pro vás i okolí lepší mít svoje věci.

Co budete tedy potřebovat?

Kufr, batoh nebo tašku, nakoupíte na:

Trvanlivé a sušené jídlo, tyčinky, nakoupíte na:

Voda

Oblečení, pevná, uzavřená obuv, nakoupíte na:

Pláštěnka, nakoupíte na

Hygienické potřeby, léky, nakoupíte na:

Šití, voděodolné zápalky, power banka, svítilna

Blok, multifunkční nůž, nakoupíte na:

Další články z našeho blogu

Mezinárodní den mateřského jazyka

21. února si připomínáme mezinárodní den mateřského jazyka. Tento svátek vyhlásilo v roce 1999 UNESCO na oslavu zhruba 6 000 jazyků, jimiž se ve světě mluví.

Mezinárodní den vzdělání

Na 24. ledna 2024 připadá Mezinárodní den vzdělání. A ačkoliv se jedná o svátek, který nemá zatím dlouhou tradici, slavíme ho od roku 2019, jeho význam je nedocenitelný…